فهرست مطالب

مجله پایش
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 107، بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • افسون آیین پرست*، فرزانه مفتون، مطهره علامه، عالیه فراهانی، کاظم محمد، فرانک فرزدی، فاطمه ریاضی صفحات 7-17
    مقدمه

    میانسالان گروه قابل توجهی از جمعیت فعال جامعه را تشکیل می دهند که سلامت آنان اهمیت زیادی در تولید و بهره وری کشور دارد. این مطالعه با هدف تعیین مقبولیت برنامه خود مراقبتی میانسالان در گروه های مختلف گیرندگان و ارایه دهندگان خدمات انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه ترکیبی با استفاده از دو روش کیفی و کمی انجام گرفت. مطالعه کیفی با هدف تعیین ابعاد مقبولیت و چالش های برنامه خود مراقبتی میانسالان در دو گروه گیرندگان و ارایه دهندگان خدمات انجام گرفت. به منظور جمع آوری داده های این بخش مطالعه از بحث گروهی استفاده شد. داده های کیفی به روش تحلیل موضوعی، تحلیل شدند. در مرحله بعد بر اساس اطلاعات به دست آمده از مطالعه کیفی، ابزارهای جمع آوری اطلاعات تدوین شد که شامل دو پرسشنامه مجزا برای گیرندگان (36 سوال) و ارایه دهندگان (40 سوال) خدمات بودند. روایی و پایایی پرسشنامه ها مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نمونه های مورد بررسی در گروه گیرندگان خدمات 300 نفر و در ارایه دهندگان خدمات کل جامعه (111 نفر) بود. تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS  انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های حاصل از بخش کیفی مطالعه نشان داد، ابعاد مقبولیت برنامه از دیدگاه گیرندگان خدمات شامل 6 بعد و از دید ارایه دهندگان خدمات شامل 8 بعد بود. نتایج بخش کمی نشان داد مقبولیت برنامه از دید گیرندگان خدمات در بعد فرآیندهای ارایه خدمت و رضایت از برنامه بالاتر و در بعد مشارکت مردم در برنامه پایین تر از سایر ابعاد بود. همچنین بررسی مقبولیت برنامه از دید مدیران و ارایه دهندگان در بعد پاسخگویی به نیازهای سلامت بیشتر از سایر ابعاد و در بعد انطباق با شرایط گیرندگان خدمات کمتر از سایر ابعاد برآورد شد.

    نتیجه گیری

    شناخت ابعاد مقبولیت برنامه خود مراقبتی سلامت میانسالان نقش مهمی در اجرای موفقیت آمیز برنامه در سطح کشور دارد. در این زمینه توجه به راهکارهایی برای جلب مشارکت مردم و انطباق با شرایط گیرندگان خدمات نقش مهمی در این زمینه دارد.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، میانسالان، مقبولیت برنامه
  • مجید بابائی*، محمدرضا پاشایی، یعقوب یوسفی، محمدرضا شیخی چمان، رعنا حسینی صفحات 19-28
    مقدمه

    بررسی شاخص های عملکردی، یکی از مهم ترین شاخصه ها در ارزیابی مراقبت های بهداشتی و درمانی در بیمارستان ها است. هدف این پژوهش، تعیین شاخص های عملکردی بیمارستان های دانشگاهی و غیردانشگاهی استان آذربایجان غربی و مقایسه آن ها با شاخص های استاندارد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود.

    مواد و روش کار

    مطالعه توصیفی حاضر در سال 1398 انجام گرفت. جامعه آماری شامل کلیه بیمارستا ن های استان آذربایجان غربی بود. 22 بیمارستان دانشگاهی (تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ارومیه) و 8 بیمارستان غیردانشگاهی مورد بررسی قرار گرفتند. چک لیست استاندارد وزارت بهداشت برای ثبت اطلاعات و محاسبه شاخص های عملکردی بیمارستان ها مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزارهای Excel 2016 و  SPSS22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    از لحاظ شاخص ضریب اشغال تخت 32% بیمارستان های دانشگاهی استان وضعیت مطلوب، 18% وضعیت متوسط و 50% وضعیت نامطلوب داشتند. 100% بیمارستان های دانشگاهی واقع در مرکز استان وضعیت مطلوب داشتند، درحالیکه این شاخص در بیمارستان های غیردانشگاهی 25% مطلوب، 25% متوسط و 50% نامطلوب بود. از لحاظ شاخص متوسط اقامت بیمار نیز، بیمارستان های دانشگاهی 77% مطلوب، 5% متوسط و 18% نامطلوب و بیمارستان های غیردانشگاهی% 5/87 مطلوب و %12/5 نامطلوب بودند. همچنین از لحاظ شاخص نسبت پذیرش بیمار به هر تخت، 95% بیمارستان های دانشگاهی و 100% بیمارستان های غیردانشگاهی، وضعیت مطلوب داشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از مطالعه نشان داد که شاخص ضریب اشغال تخت در اکثر بیمارستان های دانشگاهی و شاخص های متوسط اقامت بیمار و نسبت پذیرش بیمار به هر تخت، در اکثر بیمارستان های غیردانشگاهی در وضعیت مطلوب قرار داشتند. بنابراین پیشنهاد می گردد برنامه ریزی و سیاستگذاری های جدید جهت بهبود و ارتقاء شاخص های عملکردی بیمارستان های استان، صورت گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص های عملکردی، بیمارستان، ضریب اشغال تخت، متوسط اقامت بیمار، نسبت پذیرش بیمار به هر تخت
  • دنیز فردی، سمیرا محمدی، سیده سمیه کاظمی، علی منتظری* صفحات 29-38
    مقدمه

    کمردرد مزمن یکی از شایعترین دلایل تاثیرگذار بر سلامت و کیفیت زندگی افراد است. اولین خط درمان غیردارویی در درمان کمردرد مزمن مداخلات روانشناسی است. مطالعه مرور حیطه ای حاضر، با هدف تعیین مداخلات روانشناسی در درمان بیماران مبتلا به کمردرد مزمن انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر یک مرور حیطه ای بود، که به منظور بررسی انواع مداخلات روانشناسی در درمان بیماران مبتلا به کمردرد مزمن در سال 1401 انجام شد. در این مطالعه، تمامی مقالات منتشر شده به زبان انگلیسی بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی تا اول دی ماه 1401 مورد بررسی قرار گرفت. جستجوی مقالات در پایگاه PubMed انجام گرفت.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه 156 مقاله استخراج شد. بعد از حذف مقالات تکراری 96 مقاله باقی ماند. با مطالعه عنوان و چکیده، 62 مقاله از مطالعه حذف شد. سپس متن کامل 34 مقاله باقی مانده مورد بررسی قرار گرفت. بعد از حذف مقالات غیرمرتبط در نهایت 21 مقاله وارد مطالعه شد. 19 مقاله از 21 مقاله مورد مطالعه، دارای گروه کنترل بودند. یافته های حاصل از مطالعه نشان داد درمان شناختی رفتاری، رفتار درمانی، ذهن آگاهی و بیوفیدبک بیش از دیگر انواع مداخلات به کار رفته اند. نتایج مداخلات شناختی رفتاری، رفتار درمانی و ذهن آگاهی تایید کننده اثربخشی آن ها است، اما در مورد بیوفیدبک نمی توان با اطمینان گفت در درمان کمردرد مزمن موثر است. پرکاربردترین ابزار مورد استفاده در این مطالعات، مقیاس درجه بندی درد (Numerical Rating Scale) بود.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از مطالعه نشان داد که مداخلات روانشناختی در درمان کمردرد مزمن موثر است (بویژه کمردرد با علت های روان تنی). همچنین باید به این نکته توجه داشت، در مواردی که کمردرد مزمن علت مشخصی دارد درمان روانشناختی به تنهایی تاثیرگذار نیست و باید در ترکیب با مداخلات دارویی یا دیگر مداخلات غیردارویی مانند توانبخشی بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: درمان روانشناختی، کمردرد مزمن، مداخله، مرور حیطه ای
  • مهسا شیری، ریتا مجتهدزاده، بایک عشرتی، طاهره دهداری* صفحات 39-49
    مقدمه

    یادگیری الکترونیکی شیوه ای برای طراحی، تدوین، ارایه و ارزشیابی آموزش است که از قابلیت ها و امکانات الکترونیکی برای کمک به یادگیری بهره می گیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر دوره یادگیری الکترونیکی بدو ورود خدمت بر دانش مراقبین سلامت در حوزه مراقبت های بهداشت خانواده انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه از نوع مداخله ای (پیش آزمون-پس آزمون) بود. چارچوب انجام این پژوهش برای طراحی دوره یادگیری الکترونیکی، بر اساس مراحل الگوی عمومی طراحی آموزشی (ADDIE) بود. ابتدا محتوای دوره، طراحی و در سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی بارگزاری شد. سپس، با روش سرشماری، تمامی مراقبین سلامت زن که در یک بازه 6 ماهه سال 1400، به عنوان مراقب سلامت در مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران شروع به کار کرده بودند، وارد مطالعه شدند (73 نفر). ابتدا دانش آنان از مطالب مورد نظر سنجیده شد. سپس، آموزش بدو ورود خدمت را به صورت الکترونیکی دریافت کردند و نهایتا میزان دانش آنها از آموزش دریافت شده، توسط یک آزمون بررسی شد. همچنین، میزان رضایت و مهارت آنان پس از شرکت در دوره نیز بررسی شد. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره دانش مراقبین سلامت، بعد از شرکت در دوره آموزشی، افزایش معنی داری نسبت به قبل از شرکت در دوره داشت.  بیشترین نمره رضایت مندی افراد شرکت کننده، مربوط به تناسب ارزشیابی با محتوای مطالب ارایه شده (86 درصد افراد، این بعد را در سطح خوب تا خیلی خوب برآورد نمودند) و کمترین رضایت مندی، مربوط به پشتیبانی در مسایل فنی بود (47 درصد افراد، این بعد را در سطح خوب تا خیلی خوب برآورد کردند). بیشترین مهارت کسب شده آنان، مربوط به توانایی ارزیابی سلامت کودکان (100 درصد افراد، مهارت خود در این بعد را در سطح خوب تا خیلی خوب برآورد کردند) و کمترین مهارت کسب شده، مربوط به توانایی ارزیابی سلامت مادر باردار (45 درصد افراد، مهارت خود در این بعد را در سطح خوب تا خیلی خوب گزارش کردند) بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که شرکت در دوره یادگیری الکترونیکی، در شروع ارایه خدمت، می تواند باعث افزایش دانش مراقبین سلامت در زمینه ابعاد مختلف مراقبت های بهداشت خانواده شود.

    کلیدواژگان: دانش، مراقبین سلامت، یادگیری الکترونیکی، آموزش بدو خدمت
  • زلیخا نادری پورنگ، طاهره دهداری*، جمیله ابوالقاسمی صفحات 51-59
    مقدمه

    یکی از عوامل موثر در بهداشت دهان و دندان افراد، سواد سلامت آنان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین سواد سلامت دهان و دندان مادران و ارتباط آن با وضعیت سلامت دهان و دندان کودکان 3 تا 6 ساله آنان در شهر کبودراهنگ (در استان همدان) در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه از نوع مقطعی (توصیفی - تحلیلی) بود. در این مطالعه، 194 نفر از مادران دارای کودک 3 تا 6 ساله مراجعه کننده به دو مرکز خدمات جامع سلامت شهر کبودرآهنگ (در استان همدان) بررسی شدند. سواد سلامت دهان و دندان مادران به وسیله پرسشنامه سواد سلامت دهان و دندان بزرگسالان و وضعیت دندان های کودکان آنان، با معاینه بررسی و تعداد دندان های پوسیده، از دست داده و پر شده ثبت شد. داده ها، با استفاده از نرم افزارSPSS  (نسخه 21) و توسط آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی مادران مورد مطالعه، 6/095 ±32/38 سال بود. میانگین سواد سلامت دهان و دندان مادران مورد مطالعه، 895/±21 46/66 و میانگین تعداد دندان های پوسیده، از دست داده و پر شده کودکان آنها برابر با 1/424±3/84 بود. بین سواد سلامت دهان و دندان مادران با نمره کلی تعداد دندان های پوسیده، از دست داده و پر شده کودکان آنها، رابطه معکوس و معنادار وجود داشت. میانگین تعداد دندان های از دست رفته کودکان مورد مطالعه برابر با 1/364±0/54، میانگین تعداد دندان های پوسیده شده 3/189 ±11/3 و میانگین تعداد دندان های پر شده 750±0/19 بود. نتایج نشان داد که سواد سلامت دهان و دندان مادران با تحصیلات آنان، دارای رابطه مستقیم و معنی دار دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، بین سواد سلامت دهان مادران و وضعیت سلامت دهان و دندان کودکان آنها، ارتباط معنی داری وجود دارد. بنابراین برنامه ریزی جهت بالا بردن سواد سلامت دهان مادران جهت بهبود سلامت دهان و دندان کودکان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت دهان و دندان، شاخص dmft، مادر، کودکان 3 تا 6 سال
  • مریم محسنی، هدیه ریاضی*، زهرا کریمیان، ملیحه نصیری صفحات 61-72
    مقدمه

    سلامت جنسی یکی از جنبه های مهم سلامتی است و مشاوره جنسی یکی از نقشهای مهم کارکنان بهداشتی است اما تعداد کمی از مراقبین سلامت این نقش را در محیط بالینی بدرستی ایفا می کنند. با توجه به اینکه در ایران اغلب خدمات مرتبط با سلامت باروری و جنسی در مراکز جامع سلامت  توسط ماما ارایه میشود، مطالعه حاضر با هدف تبیین عوامل مرتبط با ارایه خدمات سلامت جنسی توسط ماما در این مراکز انجام شده است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه کیفی بود که در سال 1398-1397 در رفسنجان، ایران انجام شد. شرکت کنندگان شامل 16 ماما، 7 مطلع کلیدی و 6 زن مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت بودند. داده ها با استفاده از 3 جلسه بحث متمرکز گروهی و 8 مصاحبه نیمه ساختاریافته بدست آمدند و با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی تجزیه تحلیل شدند. نرم افزار مکس کیودا 10  مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    از تجزیه و تحلیل داده ها 87 کد، 27 زیرطبقه و 9 طبقه استخراج شد. در نهایت 3 درونمایه به شرح زیر بدست آمد: "داشتن صلاحیت حرفه ای ماما جهت ارایه خدمات سلامت جنسی" ، "شکاف آموزشها در حیطه سلامت جنسی" و "محدودیتهای ارایه خدمات سلامت جنسی".

    نتیجه گیری

    بدلیل نبود آموزش کافی در زمینه سلامت جنسی و موانعی مثل رویکرد و نگرش سیاستگزاران، محدودیت زمان و منابع، و مسایل فرهنگی، خدمات مرتبط با سلامت جنسی با تبحر ارایه نمیشود . با بهره بردن از ظرفیت حرفه ای مامایی و اصلاح کوریکولوم آموزشی در زمینه سلامت جنسی و سیاستگزاری متناسب، دستیابی به خدمات سلامت جنسی برای همه زنان از طریق مراکز جامع سلامت قابل دسترس خواهد بود.

    کلیدواژگان: سلامت جنسی، مامایی، تحقیق کیفی، ایران
  • حمید سوری، گوهر محمدی، علی احمدی، عاطفه عابدینی، سید محمود مسیحا هاشمی، مجید سرتیپی، فرشید رضایی، علی سلیمی خوراشاد، سمانه سهرابی، فروزان اکرمی* صفحات 73-82
    مقدمه

    تشکیل تیم واکنش سریع یکی از سازوکارهای راهبردی است که برای کنترل موثر اپیدمی کووید-19 مورد استفاده قرار گرفته است. این مطالعه باهدف مقایسه وضعیت اپیدمی کووید-19 پیش و پس از اجرای برنامه واکنش سریع در جنوب شرق ایران انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه مقطعی، در تابستان 1400 در استان سیستان و بلوچستان انجام شد. تیم واکنش سریع از تاریخ 12 تیرماه به مدت 3 هفته در منطقه مستقر شده و برنامه واکنش سریع را با رویکرد مبتنی بر جامعه در جمعیت های تحت پوشش سه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، ایرانشهر و زابل اجرا کرد. داده های مربوط به اپیدمی کووید-19 از جمله پذیرش در بیمارستان، پوشش واکسیناسیون، ابتلا (موارد با تست مثبت آزمایشگاهی)، و مرگ ناشی از ابتلا به کووید-19، پیش (15 خردادماه تا 31 تیرماه) و پس (1 مردادماه تا 31 شهریورماه) از اجرای برنامه واکنش سریع جمع آوری و با یکدیگر مقایسه شدند. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی در نرم افزار اکسل تحلیل شد.

    یافته ها

    در طی دوره مطالعه تعداد 911، 514، 2 نفر پذیرش و 2,125,389نفر ترخیص شدند. 58,441 نفر از موارد پذیرش شده در بیمارستان بستری شدند. تعداد کل تست های گرفته شده در طی دوره مطالعه، 310741 مورد (111978 تست به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت) بود. پس از اجرای برنامه، نسبت تست های مثبت به کل تست های گرفته شده، نزدیک 15 درصد کاهش یافت. تعداد کل موارد مرگ دارای تست مثبت در طی مطالعه 528,2 نفر، معادل 0/9 در هر 1000 نفر جمعیت بود. میانگین موارد بستری شده در بیمارستان، ابتلا و مرگ روزانه به ترتیب به 59، 400 و 8 نفر کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه بر اثربخشی برنامه واکنش سریع با رویکرد مبتنی بر جامعه در کنترل اپیدمی بیماری کووید-19 در مناطق با سطح اجتماعی- اقتصادی پایین دلالت دارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، مشارکت جامعه، واکنش سریع، جنوب شرق، ایران
  • اذر رستمی، مجیده هروی کریموی* صفحات 83-93
    مقدمه

    امروزه، در کنار افزایش طول عمر و امید به زندگی، کیفیت زندگی، اهمیت بسیاری دارد. نحوه زندگی کردن یا به عبارت دیگر، کیفیت زندگی افراد، مشخص کننده میزان توسعه واقعی جوامع است. این تحقیق با هدف تعیین کیفیت زندگی سالمندان شهر تهران در ایام پاندمی کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، کیفیت زندگی 430 سالمند 60 سال و بالاتر عضو سرای محلات مناطق 22 گانه شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای (ازخرداد ماه 1399 تا تیرماه 00 (14انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت- سالمندان (WHOQOL-OLD) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار 20- SPSSو با آزمون های آمار توصیفی و مدل رگرسیون خطی تحلیل شدند.

    یافته ها:

     430 سالمند مورد بررسی، توزیع نسبتا یکسانی در مناطق 22 گانه شهر تهران داشتند. میانگین سن سالمندان 6/48±67 سال بود. 60/5 درصد آنها زن، 68/8 درصد متاهل و 35/6 درصد دارای تحصیلات زیر دیپلم بودند. 67/9 درصد سالمندان، و 93/3 درصد از اعضای درجه یک آنان سابقه ابتلاء به بیماری کووید-19 داشتند.  مدل رگرسیون خطی نشان داد سلامتی ضعیف، میزان وابستگی نیمه مستقل، قرار گرفتن در معرض آزار جسمی و روانی از عوامل کاهش دهنده کیفیت زندگی بودند. بطور کلی عوامل جمعیت شناختی سبب تغییر 42/9 درصد در کیفیت زندگی شده بود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد، اکثریت سالمندان ساکن شهر تهران در دوران پاندمی کووید-19 از نظرکیفیت زندگی «نگرانی زیاد» داشتند. همچنین کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی در سالمندان به متغیرهای جمعیتی وابسته بودند. با توجه به نیازهای ویژه در دوران سالمندی، کیفیت زندگی می تواند به راحتی مورد تهدید قرار گرفته شود، از این رو در نظر داشتن عوامل زمینه ای موثر بر سطح کیفیت زندگی دوران سالمندی اهمیت بالایی دارد.

    کلیدواژگان: پاندمی کووید-19، سالمندی، کیفیت زندگی، پرسشنامه WHOQOL-Old
  • میترا صادقی تبار، نادر قلی قورچیان*، پریوش جعفری، امیرحسین محمد داودی صفحات 95-104
    مقدمه

    امروزه موسسات آموزش عالی با چالش های زیادی از جمله انتظارهای فزاینده در مورد کیفیت برنامه های آموزش عالی مواجه هستند. توسعه حرفه ای اعضای هییت علمی، کلید ارتقای کیفیت آموزش عالی است. لذا پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی خودتوسعه ای حرفه ای اعضای هیات علمی دانشگاه ها انجام شد.

    مواد و روش کار

    روش پژوهش، کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه پژوهش، صاحب نظران دانشگاهی (اعضای هیات علمی) بودند. تعداد مشارکت کنندگان 16 نفر بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند، نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری، ادامه یافت. به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. سوالات مصاحبه براساس مدل مفهومی مبتنی بر ادبیات ساخته شد. برای تامین اعتبار یافته های پژوهش از فرایند ساخت یافته نگارش و تحلیل یافته ها استفاده شد. داده ها، با استفاده از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 9 کد محوری در قالب مدل خودتوسعه ای حرفه ای اعضای هیات علمی شناسایی شد. اولین بعد مدل شایستگی های حرفه ای خودتوسعه ای بود، ابعاد تمایل به خودتوسعه ای حرفه ای، برنامه ریزی خودتوسعه ای حرفه ای، اقدام و اجرای خودتوسعه ای حرفه ای، عوامل فردی، فناوری و مجازی، سازمانی، بین المللی و محیطی دیگر ابعاد شناسایی شده مدل بودند.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از پژوهش حاضر نشان داد، خودتوسعه ای حرفه ای اعضای هیات علمی به صورت یک مدل یکپارچه مشتمل بر مجموعه عواملی است که در کنار یکدیگر، خودتوسعه ای را امکان پذیر می کنند.

    کلیدواژگان: خودتوسعه ای حرفه ای، اعضای هیات علمی، پدیدارشناسی
  • عماد بهبودی*، عارفه ابراهیمیان، پریسا زینالی صفحات 105-108

    سردبیر محترم؛ در اواخر سال 2020 سویه هایی از ویروس SARS-CoV-2 ظاهر شدند که خطر بالایی برای سلامت عمومی جامعه دارند و لذا جهت اولویت بندی نظارت و تحقیقات جهانی، در دسته Variants of Interest (VOIs)،  Variants of Concern (VOCs)وvariants (VUMs)   under monitoringقرار گرفتند. از آوریل 2022 زیرسویه امیکرون (B.1.1.529) SARS-CoV-2 شامل BA.2.12.1، BA.4، و BA.5 بعنوان سویه های نگران کننده با افزایش سازگاری و قابلیت انتقال در حال گسترش هستند. سویه امیکرون SARS-CoV-2 در جوامعی در حال ظهور است که افراد به واسطه ابتلا یا تزریق واکسن (دو یا سه دوز)، واکسینه هستند. بیش از 130 کشور در سرتاسر جهان برنامه های دوز یادآور را برای مقابله با امیکرون اجرا کرده اند. علیرغم یافته های اولیه که نشان می دهد دوزهای یادآور ممکن است محافظت در برابر امیکرون را بهبود ببخشند، تحقیقات بیشتری برای اثبات این مورد نیاز است. در بیماری COVID-19، 6 ماه بعد از تزریق دو دوز واکسن سطح ایمنی افراد کاهش می یابد. از سوی دیگر بعضی از زیر سویه های این ویروس (BQ و XBB) آنتی بادی های فعال را بی اثر می کنند و ممکن است به دلیل تکاملشان در فرار از آنتی بادی ها، در جمعیت گسترش پیدا کنند، بنابراین تهدیدی جدی برای واکسن های فعلی هستند. در نتیجه مردم باید این موضوع را جدی بگیرند و علاوه بر تزریق واکسن، برای محافظت از خود در برابر ابتلا به بیماری، پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند...

    کلیدواژگان: واکسن، امیکرون، سارس کروناویروس2
|
  • Afsoon Aeenparast*, Farzaneh Maftoon, Motahare Alame, Aliyeh Farahani, Kazem Mmohammad, Faranak Farzadi, Fatemeh Riyazi Pages 7-17
    Objective (s)

    The middle-aged are a significant group of the population. The aim of this study was to assess the acceptability of the middle-aged self-care program implementation.

    Methods

    This was a two phase study. At first stage qualitative study was conducted. In this stage recipients and service providers participated in two focus group interviews about key points of the program and convention content analysis was performed.  Then a descriptive study was conducted to assess the acceptability of the program from the perspective of recipients and providers. This study was conducted using two separate questionnaires. The validity and reliability of the questionnaires were evaluated. In all 300 care receivers and the whole target group of providers were surveyed.

    Results

    The acceptability of program from the perspective of service recipients was examined by dimensions derived from the qualitative study. These dimensions were: responding to health needs, adapting to the conditions of service recipients, program benefits and side effects, participation, service delivery processes, and satisfaction. The study findings showed that acceptability was high for ‘the service delivery processes’ and ‘satisfaction’ and was low for ‘public participation’. However, assessing the perspective of managers and service providers indicated that the acceptability was high for ‘meeting healthcare needs’ and it was low for ‘compliance with the conditions of service recipients’.

    Conclusions

    Implementing the program requires resources and infrastructure. The pilot implementation of the program and the evaluation of it will play an important role in successful implementation of the program. As such the successful implementation of the middle-aged health self-care program could improve the responsibility of individuals in maintaining and promoting of their health.

    Keywords: Self-care, Middle-aged, Acceptability of Health program
  • Majid Babaei*, Mohammadreza Pashaei, Yaghoub Yousefi, Mohammadreza Sheikhy-Chaman, Rana Hoseini Pages 19-28
    Objective (s)

    Investigating performance indicators is one of the most important components for the evaluation of health care and treatment outcomes in hospitals. The purpose of this study was to investigate the performance indicators of the teaching and non-teaching hospitals in West Azerbaijan province, Iran and compare these with the standard indicators of the Ministry of Health.

    Methods

    The present study was a cross-sectional descriptive study in 2019. The statistical population included all hospitals of West Azarbaijan province (22 teaching hospitals affiliated with Urmia University of Medical Sciences) and 8 non-teaching hospitals). The standard checklist of the Ministry of Health was used to record information and calculate performance indicators of hospitals. The data were analyzed using Excel 2016 and SPSS22 software.

    Results

    In terms of the bed occupancy ratio index, 32% of teaching hospitals in the province were in desirable condition, 18% in average condition, and 50% in undesirable condition. However, 100% of teaching hospitals that located in the center of the province were in desirable condition. While this index in non-teaching hospitals was desirable at 25%, average at 25%, and undesirable at 50%. In terms of the patient stay, 77% favorable, 5% average, and 18% undesirable in teaching hospitals, and 87.5% desirable and 12.5% undesirable in non-teaching hospitals. Also, 95% of teaching hospitals and 100% of non-teaching hospitals were in the desirable condition in terms of the patient admission per bed.

    Conclusion

    The condition of hospitals in West Azarbaijan province in terms of the bed occupancy ratio index of most teaching hospitals and in terms of the index of average patient stay and the index of the ratio of patient admission per bed, and most of thenNon-teaching hospitals were in a desirable condition. To improve the performance indicators further, new planning and policies are recommended.

    Keywords: Performance indicators, hospital, bed occupancy ratio, average patient stay, ratio of patient admission to per bed
  • Deniz Fardi, Samira Mohammadi, Seyedeh Somayeh Kazemi, Ali Montazeri* Pages 29-38

    Objective (s):

     Chronic low back pain is one of the most common chronic diseases that influence people's health and quality of life. The first line of non-medical management of chronic low back pain is psychological interventions. The current scoping review aimed to determine psychological interventions usually are used to treat chronic low back pain.

    Methods

    This scoping review examined studies published in English language with related keywords including ‘chronic low back pain’, ‘cognitive behavior therapy’, ‘behavioural/behavioral therapy’, ‘mindfulness’, ‘mediation’, ‘stress reduction’, ‘biofeedback’, ‘pain education’, ‘counselling’ and ‘acceptance and commitment therapy’ in PubMed. The data were extracted and tabulated to summarize evidence. In addition, information on instruments used to measure pain were addressed.

    Results

    In all 156 papers was retrieved. Of these, 21 papers fulfilled the inclusion criteria. 19 articles out of 21 articles had a control group. The findings of the study showed that cognitive behavioral therapy, behavioral therapy, mindfulness and biofeedback were used more than other types of interventions. The results of cognitive behavioral therapy, behavioral therapy and mindfulness interventions confirmed their effectiveness, but using biofeedback intervention did not show certain result in the treatment of chronic back pain. The Numerical Rating Scale (NRS) was the most widely used instrument for pain assessment.

    Conclusion

    The findings showed that psychological interventions were effective in the treatment of chronic low back pain (especially back pain with psychosomatic causes). In cases where chronic low back pain has a specific cause, psychological intervention alone is not effective and should be used in combination with clinical interventions or other non-medical interventions such as rehabilitation.

    Keywords: psychological therapy, chronic low back pain, intervention, scoping review
  • Mahsa Shiri, Rita Mojtahed Zadeh, Babak Eshrati, Tahereh Dehdari* Pages 39-49

    Objectiv (s):

     The aim of this study was to determine the effect of pre-service e-learning on health care providers’, knowledge in terms of family health cares.

    Methods

    This was a pre- and post-test design study. The framework for developing the course was based on the stages of the General Educational Design Model (ADDIE). First, the content was designed and uploaded in Learning Management System (LMS). Then, using the census sampling method, all female health care providers who had started working as health care provider in the health care facilities affiliated to Iran University of Medical Sciences in a period of 6 months in 2021-2022 were included in the study. First, their knowledge of the course contents was measured. They received training upon entering the service electronically. Finally, their knowledge and skills were assessed by an exam. The level of their satisfaction and skills after participating in the course was also assessed. The data were analyzed by SPSS statistical software.

    Results

    In all 73 trainee included in the study. The results of the study showed that the mean total score of health care providers' knowledge, after participating in the designed e-learning course significantly increased compared to before participating in the course (p = 0.01). The findings showed that the highest satisfaction score of the participants was related to the suitability of the evaluation with the content presented in the course (86% of the participants reported good to very good level). The lowest satisfaction was related to support in technical issues (47% of the participants was reported good to very good level). The most acquired skill was related to the ability to assess a child health status (100% of the participants reported good to very good level) and the least acquired skill was related to the ability to identify the health status of pregnant mother (45% of the participants reported good to very good level).

    Conclusion

    This study showed that participating in pre-service e-learning training may increase the knowledge of female health care providers in various components of family health care.

    Keywords: Educational design, evaluation, health care provider, e-learning, pre-service training
  • Zoleikha Naderi-Poorang, Tahereh Dehdari*, Jamileh Abolghasemi Pages 51-59

    Objective (s):

     This study aimed was to determine the oral health literacy of mothers and its relationship to oral health status of their 3–6-year-old children.

    Methods

    This was a cross-sectional. A sample of 194 mothers with children aged 3 to 6 years who referred to two comprehensive health service centers in Kabudarahang, Hamadan Province, Iran in 2019 were studied. The oral health literacy of mothers was assessed by the adult oral health literacy questionnaire. The oral health of children was identified by examining and recording the number of decayed, missed and filled teeth. The data were analyzed using SPSS software (version 21) and by one-way analysis of variance Pearson correlation coefficient tests.

    Results

    The mean age of the mothers was 32.38 years (SD=6.095). The mean oral health literacy score of the mothers was 46.66 (SD= 21.895) and the total average number of decayed, missed and filled teeth of their children was 3.840 (SD= 1.424). There was an inverse and significant relationship between mothers' oral health literacy and the total number of decayed, missed and filled teeth in their children's (p=0.007). The average number of missing teeth of the children was equal to 0.54 (SD=1.364), the average number of decayed teeth was 3.11 (SD=3.189), and the average number of filled teeth was 0.19 (SD=0.750). The results showed that mothers' oral health literacy had a direct and significant relationship with their educational levels (p=0.001).

    Conclusion

    There was a significant relationship between mothers' oral health literacy and their children's oral health status. It seems that planning to increasing oral health literacy of mothers in order to improve children's oral health is essential.

    Keywords: Oral health literacy, dmft index, mother, 3 - 6 year- old children
  • Maryam Mohseni, Hedyeh Riazi*, Zahra Karimian, Malihe Nasiri Pages 61-72

    Objective (s):

     Sexual health is one of the most important aspects of health However, few healthcare providers are capable of sexual counseling skill in clinical environments. Considering that in Iran most of the reproductive and sexual health services are provided in comprehensive health centers by midwives, the present study was conducted to explain the factors related to the provision of sexual health services by midwives in these centers.

    Methods

    This qualitative study was conducted in Rafsanjan, Iran in 2018-2019. Participants were 16 midwives, 7 key informants, and 6 women who referred to comprehensive health centers. Data were collected through 3 sessions of focus group discussion and 8 semi-structured interviews and analyzed via the conventional content analysis method. MAXQDA 10 software was used to perform analysis.

    Results

    In all 87 codes, 27 sub-categories, and 9 categories were extracted. Further examination of the categories led to emergent of three main themes: ‘professional competence of midwives in providing sexual health services’, ‘educational gap in sexual health’, and restrictions to providing sexual health services’.

    Conclusion

    The results showed that due to the lack of adequate education in sexual health and obstacles such as attitudes of policymakers, limited time and resources, and cultural issues, sexual health services are not provided proficiently. Indeed, considering the professional capacity of midwives, revising the midwifery educational curriculum in sexual health, is recommended.

    Keywords: Sexual Health, Midwifery, Qualitative Research, Iran
  • Hamid Soori, Gohar Mohammadi, Ali Ahmadi, Atefeh Abedini, Mahmoud Masiha Hashemi, Majid Sartipi, Farshid Rezaei, Ali Salimikhorashad, Samaneh Sohrabi, Forouzan Akrami* Pages 73-82
    Objective (s)

    Organizing the rapid response team is one of the strategic mechanisms that have been used to control the COVID-19 epidemic. This study aimed to compare the COVID-19 epidemic control before and after the implementation of rapid response program in southeast Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was carried out in Sistan and Baluchestan province in summer of 2021. The rapid response team has been settled in the region for 3 weeks since 3 July, and rapid response program including mass vaccination with a community-based approach has been implemented in catchment populations of three universities of medical sciences including Zaheadn, Iranshahr and Zabon. Data were collected from June 5, until September 23, 2021 and analyzed using descriptive statistics in Excel software.

    Results

    During the study period, a total of 2,514,911 people were admitted and 2,125,389 people (84.5%) were discharged. 58,441 (2.3%) of the cases were hospitalized. The total number of tests taken during the study period was 310,741 (111,978 tests per million population). This rate decreased about 15% after the implementation (36% versus 21.7%). The total number of positive death cases was estimated at 0.9 per 1000 population. After the implementation, the mean number of hospitalized cases (59 patients per day), the mean difference of positive laboratory cases (400 cases per day), and the mean difference in the number of deaths (confirmed cases) decreased to eight cases per day.

    Conclusion

    The findings showed that the implementation of rapid response program with community-based approach in was successful in controlling the COVID-19 epidemic.

    Keywords: COVID-19, community participation, rapid response, death, Iran
  • Azar Rostami, Majideh Heravi-Karimooi* Pages 83-93

    Objective (s): 

    This study aimed to assess quality of life of elderly living during the Covid-19 pandemic.

    Methods

    The was a descriptive study. A sample of 430 elderly people aged 60 years and above, members of the ‘Neighborhood Club’ in 22 districts of Tehran, Iran participated in the study The data was collected during June 2019 to July 2020. Quality of life was measured by the Persian version of the World Health Organization Quality of Life- Old (WHOQOL-OLD) questionnaire. Higher score indicates a lower quality of life. Descriptive statistics and linear regression were performed to analyze the data.

    Results

    Based on the results of the research, information about 430 elderly people has been reported, which had a relatively uniform distribution in 22 districts of Tehran. The mean age of elderly was 67.59±6.48 years, 60.5% were women, 68.8% were married, and 35.6% had secondary education, 67.9% had history of covid-19, and 93.3% of their first degree family members had a history of the disease. The total score of quality of life of the elderly was 75.84±12.47 based on the WHOQOL-Old questionnaire. The linear regression model showed that poor health (P=0.023), semi-independent dependence (P=0.003) and exposure to physical (P<0.001) and mental abuse (P<0.001) were among factors that reduced the quality of life. Overall demographic factors explained 42.9% of variance in quality of life score.

    Conclusion

    The results showed that demographic variables played important role in shaping quality of life among elderly during the Covid-19 pandemic.

    Keywords: Covid pandemic, elderly, quality of life, WHOQOL-Old
  • Mitra Sadeghi Tabar, Nadergholi Ghourchian*, Parivash Jafari, Amirhosein Mohammaddavoudi Pages 95-104
    Objective (s)

    Higher education institutions today face many challenges, including growing expectations about the quality of education programs. On the other hand, the professional development of faculty members is the key to improving the quality of education. The present study aimed to provide a model of professional self-development for university faculty members.

    Methods

    The was a qualitative study. Semi-structured interviews were conducted to collect data and information. The study participants consisted of a purposeful sample of academic experts who were faculty members. Data collection was continued until theoretical saturation. In order to analyze the data, open, axial and selective coding methods have been used.

    Results

    In all 16 interviews were conducted. The following themes emerged from the analysis: professional self-development competencies (professional meaning-making, professional valuation, professional purposefulness, professional knowledge, professional skills, professional communication, professional ethics and professional behavior), self-development action and implementation (self-learning, e-learning, training, Learning in action, learning from colleagues, mentoring, study opportunities, participation in conferences), self-development planning (self-evaluation, self-planning and professional self-change), desire for self-development (desire based on learning and progress, based on internal motivation, based on work relationships and based on external motivation) and factors affecting self-development (individual, technological and virtual, international, organizational and environmental factors).

    Conclusion

    Based on the findings of the present research, it is concluded that the professional self-development of faculty members is an integrated model consisting of a set of factors that together make self-development possible.

    Keywords: Profestional self-development, faculty members, phonomenology
  • Emad Behboudi*, Arefeh Ebrahimian, Parisa Zeynali Pages 105-108

    Dear Editor, At the end of 2020, variants of the SARS-CoV-2 virus appeared as a great risk to public’s health and therefore, in order to prioritize global monitoring and research, they were placed in the category of variants of interest (VOIs), variants of concern (VOCs) and under monitoring variants (VUMs). As of April 2022, omicron (B.1.1.529) sub-variants of SARS-CoV-2, including BA.2.12.1, BA.4, and BA.5, are considered variants of concern with increased virulence and transmissibility. The omicron variant of SARS-CoV-2 is emerging in communities where people have already been infected with earlier variants and are now vaccinated, or people who have received two or three doses of the coronavirus vaccination. More than 130 countries worldwide have implemented booster programs to combat omicron. Despite preliminary findings that suggest booster doses may improve omicron protection, more research is needed to prove this. In the case of the COVID-19, it was recommended that at least 2 injections of the vaccine be given, and after 6 months we saw a decline in immunity. Taken together, the studies suggest that the BQ and XBB subtypes pose serious threats to current vaccines, inactivate all neutralizing antibodies, and may have spread in the population due to their evolution in evading antibodies. Though people still need to take this issue seriously and protect themselves.

    Keywords: SARS-CoV-2, omicron, vaccine